Vestea zilei pentru românii care merg cu mașina în Grecia: ce trebuie să știi dacă pleci în vacanță

de: Alexandru Puiu
18 07. 2023

Grecia este destinația favorită de vacanță a românilor care vor să plece câteva zile de acasă, iar mulți dintre ei preferă să ajungă până acolo cu mașina. Fără să surprindă pe nimeni, turiștii din multe alte țări din preajmă optează pentru același mijloc de transport.

Deși presiunile inflaționiste au lovit destul de tare în buzunarul românilor, dar și al celor din alte țări est-europene, Grecia se bucură în 2023 de un aflux masiv de vizitatori, în creștere semnificativă după prăbușirea din anii pandemiei, inclusiv 2022. Acum, se discută cel puțin de revenirea la nivelul din 2019. Ca o notă importantă de subsol, oamenii s-au grăbit să meargă în Grecia și pentru că a fost micșorat sezonul estival în regiune de la 100 de la 80 de zile, atât din pricina inflației, cât și a condițiilor meteorologice defavorabile de la începutul sezonului și până în prezent.

Ce se întâmplă cu vacanțele în Grecia, ce s-a schimbat

Potrivit datelor INSETE (Institutul Asociației Întreprinderilor Elene de Turism) în ceea ce privește turismul pe cale rutieră, în perioada ianuarie-decembrie 2022 au fost înregistrate 8 milioane de sosiri cu mașina din străinătate, față de 12,3 milioane în perioada ianuarie-decembrie 2019.

„Deși încă nu avem date oficiale, se pare că circulația românilor este la un nivel ridicat, după cum susțin profesioniștii din domeniu. Românii sunt prima piață în ceea ce privește cheltuielile și acest lucru este foarte important de menționat, în timp ce destinațiile de top pe care le aleg sunt Thassos, Pieria și Halkidiki”, spune Giorgos Stafylakis, șeful Biroului Εlen de Turism pentru România și Bulgaria, citat de Economedia.ro.

„Acum însă, și datorită călătoriilor de familiarizare pe care le organizăm în toată Grecia, românii se îndreaptă și spre alte locuri, mai spre sud, precum Evia și Marea Ionică”, a mai spus Stafylakis. Potrivit acestuia, numărul românilor sosiți în Grecia în 2022 a fost de 1.478.000, un număr care a depășit cifrele din 2019, iar dintre aceștia circa 70% – 80% au venit cu mașina.

Pe locul doi, dar la distanță destul de mare, anul trecut au fost sârbii. Aproape de 900.000 s-au dus în vacanță în Grecia, iar în 2023, se vehiculează să se ajungă la un milion. „În ceea ce privește destinațiile de top pentru sârbi, acestea includ Halkidiki, Pieria, Corfu, Skiathos, insulele grecești și marile centre urbane (Atena și Salonic), în timp ce acum tind să descopere noi destinații, precum Pelion și Peloponez”, a explicat Giorgos Kakoutis, șeful Biroului Elen de Turism pentru Serbia, Slovenia și Croația.

În regiunea Tracia, foarte atractivă pentru turiștii din țările vecine, Bulgaria și Turcia, ajung de asemenea și români, chiar și pentru city-break-uri. „Procentul de turiști străini care vin în țara noastră pe cale rutieră este mai mare de 70% și în ciuda inflației, regiunea în acest an înregistrează un trafic turistic ridicat. Alexandroupoli este plin, iar turiștii se mai duc și spre alte orașe precum Komotini și Xanthi. De menționat, totuși, că menținem prețurile la cote rezonabile și asta ne face o destinație competitivă”, subliniază președintele Asociației Hotelierilor din Tracia, Apostolos Palakidis.

„În ceea ce privește turismul rutier, care pentru noi este extrem de important, ceea ce ne dorim este să se realizeze lucrări de infrastructură la punctul de trecere a frontierei de la Kipoi, astfel încât oamenii să poată circula mai ușor și să se permită trecerea autocarelor pe la vama Nymphaea pentru a putea veni prin Xanthi, Komotini ca să nu se mai treacă pe la Promachonas, adică să se facă acest round trip care ar ajuta foarte mult traficul turistic”, a adăugat el.

„În ceea ce îi privește pe bulgari, cifrele Băncii Centrale a Greciei arată o scădere semnificativă în 2022 față de 2019, fapt care este atribuit atât războiului din Ucraina, cât și creșterii costurilor la energie și a costului vieții, în general, precum și pandemiei. Însă din datele pe care le obținem din Bulgaria, se pare că nu există o scădere semnificativă în 2022 față de 2019, ci numărul călătorilor per total apare ca fiind mai mic pentru că este folosită o metodologie diferită. Totuși, ceea ce se vede până acum este că numărul bulgarilor care vin în Grecia a crescut față de anul trecut”, spune Stafylakis, într-o analiză Money Review.